Στον άξονα Φύση, με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, εντοπίσαμε τα Δέντρα της Επανάστασης, δημιουργήσαμε σημάνσεις και εντάχθηκαν αρμονικά στις διαδρομές μας. Ο επισκέπτης μαθαίνει τις ιστορίες των δέντρων, που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για δέντρα όπως ελιές, πλάτανοι, βελανιδιές, που ήταν ζωντανά κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, ορισμένα άνω των 1000 ετών, και ήταν μάρτυρες των γεγονότων της Επανάστασης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα δέντρα μιλούν» έχει στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον. Το δέντρα μας δίνουν πάρα πολλά στοιχεία για τη μελέτη της ανθρώπινης και φυσικής ιστορίας. Η επιστήμη της Παλαιοδεντρολόγιας βοηθάει στην ανάγνωση μέσα από τους κορμούς των δέντρων των αλλαγών τους κλίματος, της χλωρίδας και πανίδας του ανθρώπινου πολιτισμού και πολλών άλλων καθοριστικών στοιχείων μέσα στους αιώνες.
Στο πρόγραμμα μας τα δέντρα παίρνουν σχεδόν ανθρώπινη μορφή. Αποκτούν μνήμη και συνείδηση και αφηγούνται τα ίδια, δίνοντας, ταυτόχρονα, πληροφορίες για τη ζωή τους και σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την επανάσταση. Καθώς τα αιωνόβια δέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους ως πολύχρονοι ζωντανοί οργανισμοί, οι μαθητές εμπνέονται από τα δέντρα και το ρόλο τους στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τέτοιες ιστορίες έχουν τη δύναμη να ενώνουν τις γενιές και να ενισχύουν την αίσθηση της τοπικής ταυτότητας και το συναίσθημα του «ανήκειν», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δέντρα που συμβιώνουν με μικρές τοπικές κοινότητες.
Στόχος μας είναι μέσω της ενεργής συμμετοχής και ενασχόλησης, οι μαθητές να συνδεθούν με τη φύση και την ιστορία, να εντοπίσουν τη σχέση τους και να την αποδώσουν στο σήμερα.
Ένα από το μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι ακριβώς αυτή η σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, και κατ’ επέκταση με το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό, ιστορικό πλαίσιο. Η κατανόηση και σεβασμός από τη πλευρά του ανθρώπου στη φύση. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αισθανθούν, να αναζητήσουν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία.
Επιλέξαμε σύγχρονες αλλά και διαχρονικές μορφές έκφρασης.
Βιντεο: ΜΟΡΙΑΣ’21. Μαθητικός Διαγωνισμός ‘Τα Δέντρα Μιλούν’ – Οδηγίες για VIDEO – YouTube Ποιήση: ΜΟΡΙΑΣ’21. Μαθητικός Διαγωνισμός ‘Τα Δέντρα Μιλούν’ – Οδηγίες για ΠΟΙΗΣΗ – YouTube Podcast: ΜΟΡΙΑΣ’21. Μαθητικός Διαγωνισμός ‘Τα Δέντρα Μιλούν’ – Οδηγίες για PODCASTS – YouTube
Το βίντεο και το podcast θα έχουνε διάρκεια έως 5 λεπτά ενώ το ποίημα με μέγιστο αριθμό στοίχων 30.
Προτρέπουμε τα παιδιά να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους, να νιώσουν το συναίσθημα τους και να αποδώσουν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο τη σχέση των αιωνόβιών δέντρων και της επανάστασης με το σήμερα. Ποιο είναι το μήνυμα αυτής τη σχέσης στη σημερινή εποχή. Τι σημαίνει για τους ίδιους, για το παρόν και το μέλλον;
Δηλώστε συμμετοχή & Υποβάλλετε τα έργα σας έως 15 Φεβρουαρίου 2022 Εδώ
Δείτε το βίντεο του Προγράμματος Εδώ
Δείτε τα αποτελέσματα του Μαθητικού Διαγωνισμού Εδώ