30 Νοεμβρίου 1822. Το Ναύπλιο απελευθερώνεται μετά από πολύμηνη πολιορκία, όχι με έφοδο, αλλά στα κρυφά.
Μια βροχερή αφέγγαρη νύχτα, μαθαίνουν οι πολιορκητές ότι οι πολιορκούμενοι, ημιλυπόθυμοι ή ημιθανείς από τις ακραίες στερήσεις και κακουχίες, έχουν αφήσει αφύλακτη μια πλευρά του φρουρίου. Έτσι, 350 πολεμιστές, με μπροστάρηδες 30 φιλέλληνες Γερμανούς, και αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο, σηκώνουν σκάλες στα τείχη και εισέρχονται στο Παλαμήδι, καταλαμβάνοντας τον έναν προμαχώνα μετά τον άλλο χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Το πρωί, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, υπό τον ήχο πανηγυρικών κανονιοβολισμών, υψώνεται η Γαλανόλευκη στην πόλη όπου έμελλε να διαδραματιστούν μερικά από τα πιο συγκλονιστικά, και διαμορφωτικά γεγονότα στη νεοελληνική ιστορία. Η κατάληψη του Ναυπλίου, το οποίο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, δεν ξανάπεσε στα χέρια των Τούρκων, υπήρξε πράγματι ένα σημαντικό γεγονός, “un événement majeur”, όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ενάμισι μήνα μετά, σε γράμμα προς τον αδερφό του, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Σημεία στα οποία διαδραματίστηκαν γεγονότα που συνδέονται με την άλωση της Τριπολιτσάς από τις ελληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: η μάχη στα Άνω Δολιανά (18 Μαΐου 1821), το Βαλτέτσι, όπου οι Έλληνες πέτυχαν την αποφασιστική νίκη κατά των Οθωμανών (12-13 Μαΐου 1821)
· το Κάθισμα του Κολοκοτρώνη, πάνω από την Τρίπολη, από όπου αγνάντευε την πόλη ο Γέρος του Μοριά στη διάρκεια της πολιορκίας της (Ιούνιος – 23 Σεπτεμβρίου 1821)· η Τρίπολη, και τα δημόσια μνημεία στη σημερινή πόλη, που μνημονεύουν και τιμούν τους πρωταγωνιστές της απελευθέρωσής της.
Τοποθεσίες και μνημεία που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα των δύο πρώτων ετών της Ελληνικής Επανάστασης: την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822), την παράδοση του Ακροκόρινθου στους Έλληνες και την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Κόρινθο (Ιανουάριος – Μάιος 1821), την εκστρατεία και συντριβή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο (Ιούλιος – Νοέμβριος 1822).
Γενέτειρες, τόποι συνάντησης ή διαμονής, κρησφύγετα και ορμητήρια σπουδαίων αγωνιστών της Επανάστασης.
23 Μαρτίου 1821. Η Καλαμάτα απελευθερώνεται αναίμακτα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέδοντα, όπου παρακολουθούν συγκινημένοι την πρώτη δοξολογία που τελείται στην ελεύθερη πια πόλη τους.
Μαζί τους και οι ελευθερωτές τους, οπλαρχηγοί, κληρικοί και προεστοί, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, και γύρω τους 2000 ετοιμοπόλεμοι Μανιάτες. Η Επανάσταση μόλις άρχισε…
Γενέτειρες, κρησφύγετα, ορμητήρια, τόποι διαμονής ή εκτέλεσης σπουδαίων αγωνιστών και πολιτικών προσωπικοτήτων της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), ο Δημήτριος Παπατσώνης (π. 1798-1825), ο Ιωάννης Δικαίος (θ. 1825), ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ (1770-1844).
Χωριά, φρούρια, πεδία μαχών, μνημεία που συνδέονται με τις πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκοαιγυπτιακού εκστρατευτικού σώματος του Ιμπραήμ Πασά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πελοπόννησο
(Φεβρουάριος 1825 – Οκτώβριος 1828): οι μάχες στη Σχινόλακκα (16/17 Μαρτίου 1825) και στα Κρεμμύδια (7 Απριλίου 1825), η κατάληψη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου 1825) και του Νιόκαστρου (6 Μαΐου 1825) από τον Ιμπραήμ, η μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825), η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (27 Οκτωβρίου 1827).