23 Μαρτίου 1821. Η Καλαμάτα απελευθερώνεται αναίμακτα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στις όχθες του ποταμού Νέδοντα, όπου παρακολουθούν συγκινημένοι την πρώτη δοξολογία που τελείται στην ελεύθερη πια πόλη τους.
Μαζί τους και οι ελευθερωτές τους, οπλαρχηγοί, κληρικοί και προεστοί, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γύρω τους 2000 ετοιμοπόλεμοι Μανιάτες. Η Επανάσταση μόλις άρχισε…
Γενέτειρες, κρησφύγετα, ορμητήρια, τόποι διαμονής ή εκτέλεσης σπουδαίων αγωνιστών και πολιτικών προσωπικοτήτων της Επανάστασης, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), ο Δημήτριος Παπατσώνης (π. 1798-1825), ο Ιωάννης Δικαίος (θ. 1825), ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ (1770-1844).
Τοποθεσίες της Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες της περιοχής πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
23 Ιουλίου 1821. Η Μονεμβασιά γίνεται η πρώτη οχυρή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου που πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.
Βαθιά απελπισμένοι και αποστεωμένοι από την ασιτία, οι λιγοστοί εναπομείναντες Τούρκοι – 756 από τους περίπου 4000 όταν ξεκίνησε η πολιορκία, τέσσερις μήνες νωρίτερα – συνθηκολογούν με τον απεσταλμένο του Υψηλάντη, Αλέξανδρο Κατακουζηνό, και συμφωνούν να παραδώσουν το κάστρο υπό τον όρο της ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς τους με καράβια στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις, η συμφωνία τηρήθηκε. Η είδηση της απελευθέρωσης ενός φαινομενικά απάτητου κάστρου, όπως η Μονεμβασιά, τόνωσε το ηθικό των απανταχού επαναστατημένων Ελλήνων και τους ώθησε να συνεχίσουν τον αγώνα για την κατάληψη άλλων ισχυρών οχυρών.
Ιστορικά μοναστήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της Επανάστασης.