EL

Tableaux Vivants

Η ΤΕΧΝΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ!

Η ΤΕΧΝΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ!

Ανάμεσα στα πολλά έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία υπάρχουν και κάποια, τόσο γνωστά, που όλοι οι Έλληνες τα αναγνωρίζουμε με την πρώτη ματιά. Σήμερα έχετε τη δυνατότητα να δείτε να αναβιώνουν τόσο ίδια, μα και τόσο διαφορετικά, με την τεχνική των ταμπλό-βιβάν (Tableaux vivants).

Τα ταμπλό-βιβάν ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας του 19ου αιώνα που συνδύαζαν θέατρο, ζωγραφική και φωτογραφία και που πραγματοποιούνταν τόσο σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπαράσταση μιας ιστορικής σκηνής με ζωντανά ακίνητα πρόσωπα, ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός ζωγραφικού πίνακα.

Κατά τη διάρκεια των ταμπλό ένας ή περισσότεροι άνθρωποι έπαιρναν μια συγκεκριμένη στάση για μικρό χρονικό διάστημα αναπαριστάνοντας σκηνές από τη Βίβλο, μυθιστορήματα, ιστορικά γεγονότα και διάσημους πίνακες ζωγραφικής.

200 χρόνια μετά, έξι πίνακες του Μουσείου Μπενάκη σε χορογραφία Φρόσως Κορρού και σκηνογραφία Όλγας Μπρούμα ζωντανεύουν ως ταμπλό-βιβάν στιγμές της Επανάστασης του 1821, σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica και τα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos, Athens Golden Hall & The Mall Athens.

Περφόρμερς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναπαράγουν και ερμηνεύουν εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν με τα έργα τους το ήθος, το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις της Επανάστασης του 1821.

Αυτά τα τόσο διάσημα και οικεία έργα, που αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, αποκτούν κυριολεκτικά άλλη διάσταση. Ξεπηδούν από το πλαίσιο του καμβά, συνδιαλέγονται με το βάρος της Ιστορίας και προκαλούν να τα ξαναδούμε. Τόσο ίδια, μα και τόσο διαφορετικά.

Τα εργά αυτά είναι:

Διονύσιος Τσόκος, Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, 1850. Μουσείο Μπενάκη

Θεόδωρος Βρυζάκης, Ο όρκος των αγωνιστών στην εκκλησία της Αγίας Λαύρας, 1851. Μουσείο Μπενάκη

Sir Charles Lock Eastlake, Έλληνες φυγάδες μετά την καταστροφή της Χίου, 1833. Μουσείο Μπενάκη

Θεόδωρος Βρυζάκης, Το καραούλι, 1851. Μουσείο Μπενάκη

Henri Decaisne, Αποτυχία επιχειρήσεως, 1826. Μουσείο Μπενάκη

January Suchodolski, Ο χορός του Ζαλόγγου, 1833. Μουσείο Μπενάκη

Το πρωτότυπα έργα περιλαμβάνονται στην μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» συνδιοργάνωση  του  Μουσείου Μπενάκη  με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Προγραμματισμός

Κατάστημα attica στην Θεσσαλονίκη όδος Τσιμισκή αρ. 48-50    1 & 2  Ιουλίου στις 19:30, 3 Ιουλίου στις 13:00

Κατάστημα attica στηνΑθήνα οδός Πανεπιστημίου αρ.9   6,7,8 & 9 Ιουλίου στις 19:30

Mediterranean Cosmos  11ο χλμ εθνικής οδού, Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών, Θεσσαλονίκη 57001: 16 & 17 Σεπτεμβρίου στις 18:30, 18 Σεπτεμβρίου στις 13:00

The Athens Golden Hall -Λεωφόρος Κηφισίας 37A, Mαρούσι 151 22: 23 & 24 Σεπτεμβρίου στις 18:30, 25 Σεπτεμβρίου στις 12:00

The Mall Athens – Ανδρέα Παπανδρέου 25 Μαρούσι 151 22:  30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου στις 19:00, 2 Οκτωβρίου στις 18:00

Συντελεστές

  • Concept: Σοφία Αντωνιάδου
  • Χορογραφία/Κίνηση: Φρόσω Κορρού
  • Εικαστική εγκατάσταση : Όλγα Μπρούμα
  • Ηλεκτρολογική εγκατάσταση: Παναγιώτης Πλασκοσοβίτης
  • Γραφιστικά: Μαριλή Βούλγαρη
  • Συντονισμός: Θοδωρής Νικολακόπουλος, Έλενα Τσακαλάκη
  • Δ/ση Παραγωγής: Ανδρέας Βάλμης

Ηθοποιοί

  • Χρήστος Φουσέκης
  • Δώρα Μπιλιώνη
  • Πέτρα Μαυριδη
  • Διονύσης Λάνης

Παραγωγή

?>