EL
Το φρούριο της Ακροκορίνθου

Το πρόγραμμα

ΜΟΡΙΑΣ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΤΡΩΝΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Εκεί που ξεκίνησαν όλα, 200 χρόνια πριν!

Η Ελλάδα τιμά την επέτειο των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ο Μοριάς βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως τότε.

Με 8 εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 προορισμούς, 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές σάς προσκαλούν να ανακαλύψετε από κοντά την ιστορία και το ρόλο της κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Και όχι μόνο…

Οι θεματικές διαδρομές εμπλουτίζονται με βιωματικές εμπειρίες από την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση του τόπου μας!

Θα δείτε έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών να ζωντανεύουν ψηφιακά μπροστά σας. Θα ανακαλύψτε πώς η ματιά των νέων καλλιτεχνών παρεμβαίνει στο αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες με θέμα την Επανάσταση και τους ήρωές της. Θα απολαύσετε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι με βάση τις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών του 21 και με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου. Και τέλος, θα σταθείτε με δέος μπροστά στα χαρτογραφούμενα αιωνόβια δέντρα του Μοριά, μάρτυρες των γεγονότων της επανάστασης.

Τριήμερη εκδρομή; Μία πενθήμερη απόδραση; Επταήμερο ταξίδι; Ένα είναι δεδομένο. Φέτος στο Μοριά η ιστορία της Ελλάδας αποκαλύπτεται μπροστά σας, όπως ποτέ άλλοτε.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλες και όλους για ένα ταξίδι στο χρόνο και στο σήμερα με οδηγό και σύμμαχο όλες τις αισθήσεις, για να αναφωνήσουμε μαζί:

“Φέτος κι εγώ στο Μοριά! Εκεί που ξεκινούν όλα!”

ΜΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ο Μοριάς υπήρξε η «άνοιξη» του Αγώνα του ’21, σκορπώντας την φλόγα της ελευθερίας από άκρη σε άκρη της. Ήδη από τις 17 Μαρτίου 1821, στη Αρεόπολη της Μάνης, υψώνεται η σημαία της Επανάστασης και o Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ως επικεφαλής 4.000 χιλιάδων ανδρών θα εκκινήσει προς την Καλαμάτα. Η Καλαμάτα παραδίδεται αναίμακτα στις 23 Μαρτίου στις ελληνικές επαναστατημένες δυνάμεις και τους οπλαρχηγούς της Εκεί υπογράφεται από την Μεσσηνιακή Γερουσία, το πρώτο πολιτικό όργανο των Απελευθερωμένων Ελλήνων, η περίφημη «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς» γνωστοποιώντας στον έξω κόσμο τα ιδεώδη και τις ανάγκες που οδήγησαν στην Επανάσταση. Από εκεί οι ελληνικές δυνάμεις κατευθύνονται στην Τριπολιτσά με αρχηγό τον Γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για μια πολύμηνη πολιορκία που παρέδωσε την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου στους Έλληνες. Με τις στρατηγική και το έργο του στο Βαλτέτσι, στην Τριπολιτσά και την μεγάλη νίκη στα Δερβενάκια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναδεικνύεται ως φυσικός αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. Τα κάστρα της Πελοποννήσου πολιορκούνται και η Μονεμβασιά, το Νιόκαστρο, το Ναύπλιο, η Ακροκόρινθος, η Μεθώνη και η Κορώνη καταλαμβάνονται σταδιακά από τις ελληνικές δυνάμεις.
Η ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους θα καθοριστεί στο Ναυαρίνο όπου οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, αντιμετώπισαν με επιτυχία τον Οκτώβριο του 1827, τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, κατά την διάρκεια της ιστορικής ναυμαχίας που εμπνέει λαούς μέχρι τις μέρες μας. Ως απότοκος, τo Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει ορόσημο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρχαιολογίας, αλλά και των θετικών επιστημών, στη χώρα.

Στην Πελοπόννησο θα οριστεί η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η Κόρινθος και στη συνέχεια το Ναύπλιο. Οι σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις με επίκεντρο τον Μοριά συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Η Πελοπόννησος με τους μύθους της αρχαιότητας σκορπισμένους στα εντυπωσιακά κατάλοιπα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων ενέπνευσε αναρίθμητους Ευρωπαίους περιηγητές στην ανακάλυψη και περιγραφή της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς μεταφέροντας την διαχρονικότητα του ελληνικού στοιχείου στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αφηγείται την αδιάλειπτη και συνεκτική εικόνα της ιστορίας 3.500 χρόνων και εμπνέουν τις νεότερες γενεές των Ελλήνων.

Στον Μοριά, κοιτίδα της Επανάστασης, οι μνήμες παραμένουν η ζώσα κληρονομιά στην παράδοση, στα τοπία και στους ανθρώπους της.

*Απόδοση άρθρου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε επιστημονικά και το πρόγραμμα «Μοριάς 21».

Η ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ 8+3 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Μία γραμμή ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της Ευρωπαϊκής ιστορίας, μία γραμμή με 8+3 μεγάλους σταθμούς, τις πόλεις του Μοριά και τις γύρω περιοχές τους που διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στα πεπραγμένα της Επανάστασης.

Αυτή τη χρονιά σας καλούμε να περιηγηθείτε στην ιστορική μνήμη, σε αυτή τη νοητή γραμμή προς την Ελευθερία και Ανεξαρτησία που χάραξαν οι πρόγονοί μας, 200 χρόνια πριν:

  • Από την Ανατολική και Δυτική Μάνη, προπύργιο των ανυπότακτων Ελλήνων και της μαχητικότητάς τους,
  • την Καλαμάτα, την πρώτη απελευθερωμένη πόλη,
  • την Τρίπολη, σύμβολο εδραίωσης του αγώνα,
  • το κάστρο της Μονεμβασιάς, το πρώτο απελευθερωμένο οχυρό,
  • την Κόρινθο, την πρώτη πρωτεύουσα των απελευθερωμένων Ελλήνων,
  • έως την Πύλο όπου διαδραματίστηκε η καταλυτική πράξη της Επανάστασης μετά την επιτυχία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους,
  • το Ναύπλιο, την έδρα του Κυβερνήτη Καποδίστρια και πεδίο στρατιωτικών συγκρούσεων

και να ακολουθήσετε, με εφαλτήριο τη Μεσσήνη, την Οιχαλία και την Κυπαρισσία, λιγότερο γνωστά μονοπάτια του αγώνα, που ξετυλίγουν μπροστά σας άγνωστες ιστορίες των αγωνιστών του ’21 μέσα σε ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Γιατί όλες οι αθάνατες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας έχουν τους μεγάλους τους πρωταγωνιστές και μία αφετηρία, τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν όλα.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΡΙΑ.

Ένα ταξίδι στην ιστορία για όλους τους Έλληνες.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι μία σημαδιακή στιγμή για τη χώρα μας. Ένα κάλεσμα, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε το παρελθόν μας και να αναλογιστούμε πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία του Μοριά και του 1821, μέσα από τους ήρωες μας με πρωτεργάτη τον Κολοκοτρώνη, περιηγούμαστε στα πιο σημαντικά σημεία της πορείας της απελευθέρωσης που μας σημάδεψαν και μας ενώνουν έως σήμερα. Το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» φιλοδοξεί να μας συνδέσει και να μας ταξιδέψει μέσα από ξεχωριστές εμπειρίες που σχετίζονται με την ιστορία, την τέχνη, τη φύση και τη γαστρονομία.

Μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους, πάνω από 60 φορείς, ιδρύματα και εταιρίες συνεργαστήκαμε σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε το Κάλεσμα στον Μοριά. Μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Ένα μεγάλο και ευχάριστο αντάμωμα που θα μας φέρει όλους τους Έλληνες, από τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα, έως την Αυστραλία και την Αμερική, μαζί εκεί που ξεκίνησαν όλα, 200 χρόνια πριν.

Αυτό πιστεύουμε πως είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού. Μαζί, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας, που διδάχθηκαν τόσο από τις επιτυχίες όταν ήταν ενωμένοι όσο και από τις αποτυχίες όταν δεν ήταν. Αν έδειξε κάτι η επανάσταση του 1821 είναι πως όταν οι δυνάμεις της χώρας ενώνονται, πετυχαίνουμε το ακατόρθωτο.

Για αυτό και το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες σήμερα. Σε αυτούς τους καθημερινούς ήρωες της ζωής, που στις δύσκολες σημερινές συνθήκες θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο. Στους ανθρώπους που παλεύουν να καινοτομήσουν, να αναδείξουν, να προστατεύσουν και να εξελίξουν τη ταυτότητά μας.

Αυτό είναι και το δικό μας χρέος. η μικρή μας συμβολή στην τεράστια οφειλή προς τους Αγωνιστές του ‘21, οι οποίοι προσέφεραν τόσα στη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Αυτήν την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε ακόμα πιο περήφανη, όλοι μαζί, για να την παραδώσουμε με τη σειρά μας και εμείς στα παιδιά μας.